Hyra kajak
Vi vill ge våra medlemmar möjlighet att njuta av kajakpaddling när det är som bäst! I Viggeby söder om Linköping finns Kanotklubbens container med ett tiotal havskajaker. Viggeby naturreservat ligger vid den fina sjön Järnlunden, som har ett flertal fantastiskt fina öar. På några av öarna finns fina grillplatser och sopmajor. Alla medlemmar i Linköpings Kanotklubb och har Paddelpasset på minst gul nivå har möjlighet att få tillgång till dessa kajaker.
Regler för lån av kajaker i Viggeby
Vem får låna kajak?
- Medlem som har betalat medlemsavgift för innevarande år. Rätten att låna kajak är personlig. Det går absolut inte att låna ut till någon annan.
- Den som har som lägst ett gult Paddelpass.
- Den som lovar på heder och samvete att följa reglerna för kajaklån.
Kostnad
Medlemsavgift plus kajakhyra 750 kronor/år eller 150 kr/gång.
Ungdomar som betalar aktivitetsavgift behöver inte betala kanothyra.
Tillgänglighet
Gäller kalenderår, under perioden maj-september. Exakta datum sätts varje år, och aviseras på facebooksidan och i kajakuthyrningsdokumentet i en gemensam mapp i Google drive. Kajakerna finns tillgängliga under hela perioden, och kan lånas nästan hur ofta och hur mycket som helst, men observera att kurser, aktiviteter eller turer anordnade av klubben har företräde till kajakerna. Dessa datum finns inskrivna i bokningskalendern, men kolla gärna även Kanotklubbens facebooksida under evenemang för säkerhets skull så att det inte blir någon krock.
Kajakerna får lånas max 2 dagar i sträck, men de får inte transporteras iväg. Däremot kan du via Järnlundens sjösystem komma långt under två dagar, in i Åsunden, Rängen och Ämmern, om du vill upptäcka mer. Det finns flera fina ställen för övernattning, men observera att det inte är tillåtet att tälta i Viggeby naturreservat förutom vid Jaktstugeudden och på norra delen av Bromön (läs mer på informationstavlorna vid Viggeby).
Om du planerar att låna kajaken i två dagar och i samband med turen göra en övernattning, glöm inte att boka båda dagarna.
Datum för kajakutlåning 2024: 13 maj-16 september
Vad ingår?
Kajak, kapell, paddel. Övrig utrustning medtages av kajaklånaren.
Hur går det till att bli kajaklånare?
För att få låna kajaker börjar du med att kontakta Katinka, katinkaingves@rocketmail.com och talar om vem du är, skickar med ett kvitto eller annat bevis på att du är betalande medlem i Linköpings kanotklubb, scannar in eller fotar ditt Paddelpass samt lämnar fullständigt namn och telefonnummer.
En introduktion till att låna kajaker ordnas antingen i samband med en måndagspaddling eller enligt överenskommelse (kontakta Katinka).
Regler och instruktioner finns uppsatt i kajakcontainern.
Anvisningar för kajaklån
Alla kajaker och all utrustning ska vårdas och behandlas med varsamhet och respekt.
Utrustning
Kapell finns till varje kajak, uppmärkt med kajakens namn. Paddlar finns i olika längder. Flytvästar finns i olika storlekar, några av dem är justerbara i midja och axelband. Kartor att låna finns på hyllan ovanför kapellen.
Nyckelboxen och lås
Du får tillgång till en kod till en nyckelbox. I kajakcontainern finns nyckel till den mindre boden där kapell, flytvästar och paddlar finns. Koden byts oregelbundet, och finns angiven i kajakbokningsdokumentet. Lås nyckelboxen efter dig under tiden du hämtar ut kajak och utrustning och fixar, sedan lämnar du tillbaka nyckeln i nyckelboxen innan du paddlar iväg. Du får inte ta med dig nyckeln ut på paddelturen.
Kajakcontainern har ett hänglås. Det är mycket viktigt att se till att låset är ordentligt placerat genom låsbygeln på containern. Dra ALLTID i hela låsanordningen för att testa att det är låst innan du lämnar containern. Det gäller både när du lämnar den för att paddla iväg och när du lämnar den efter din paddeltur.
Hur du bär kajaken
Bär med hjälp av en kompis, en i var ände. Bär INTE kajakerna i handtagen, utan genom att hålla med en hand under fören respektive aktern. En fullastad kajak bärs med fördel av fyra personer, en i fören resp akter, två som lyfter i sittbrunnen på varsin sida. Använd benkraft för att lyfta kajaken. Akta ryggen!
Ställa in fotstöd
Placera kajaken på en PLAN yta på gräsmattan när du ska ställa in fotstöden.
Ilägg och upptag – var rädd om skeddan/roder!
LYFT kajaken i och ur vattnet och AKTA SKEDDAN så att du inte drar den i sanden. Var noga med detta varje gång du lägger i eller tar upp kajaken. Om det kommer sand i skeddaboxen kan skeddavajern paja och då funkar inte skeddan, och den kommer inte att lagas under säsongen (om inte du själv fixar den).
Se till att luckor är ordentligt stängda, både för att inte tappa luckorna i vattnet, och för att det inte ska bli en säkerhetsrisk om det kommer in vatten i skottet och påverkar balansen i kajaken.
Om kajaken har roder – kom ihåg att dra upp det innan du kommer in på grunt vatten så att rodret inte skadas.
Om skeddan fastnar
Om du fått in grus eller sand i skeddan - dra INTE i skeddareglaget med våld. Låt skeddan vara, gå iland och peta loss det som fastnat i skeddaboxen med en kniv eller liknande.
Hantering av kajaken under färd
Om du inte känner till Järnlunden, använd karta med grynnor och sten markerade. Kartor finns i lilla boden på en hylla. Paddla långsamt om du befinner dig i ett område med mycket sten, så att kajaken inte skadas. DRA UPP SKEDDAN OM DU MISSTÄNKER ATT DET FINNS STENAR SOM KAN SKADA SKEDDAN! (Om du har skeddan nerfälld och kör på en sten eller liknande kan vajern krökas och då fungerar inte skeddan).
När du ska gå i land, bär kajaken. Släpa den INTE! Både skrov och skedda kan skadas, och om du drar plastkajaker på sten lossnar små mikroplastbitar=dåligt för naturen. Kom ihåg att dra upp roder.
Lägg kapell och paddel i kajakens sittbrunn så att de är skyddade.
Respektera djur och natur
Föregå med gott exempel – visa att kanotister tar hänsyn till djur, natur och andra på sjön! Självklart tar du med ALLT skräp tillbaka eller möjligtvis slänger i någon av sopmajorna. Respektera de fågelskyddsområden som finns. Visa hänsyn och paddla på gott avstånd till fåglar även om det inte är fågelskyddsområde. Läs på om Allemansrätten. Och kolla om det är eldningsförbud (det är det ofta på sommaren) och vilka regler som gäller. Släck noga elden efter dig.
Säkerhet
När du ska paddla finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till när du bestämmer om du ska ge dig ut, och vart:
- Din egen kunskapsnivå
- Dina kamraters kunskapsnivå
- Din utrustning
- Väder (vindstyrka, vindriktning, temperatur i luften och i vattnet, vågor)
- Miljö (vart du tänker paddla, upp i viken norrut, eller ut på öppna delen söderut etc)
Tänk på:
- Paddla inte ensam! Se till att ha med kompisar (som givetvis också är klubbmedlemmar och uppfyller kraven för att låna kajak, alternativt har egen kajak).
- Paddla inte i väder som du inte är säker på att hantera. Tänk på att det kan vara kallt i vattnet även om det är varmt i luften.
- Paddla nära land om du är osäker på vad du hanterar.
- Ha med mobil i vattentätt fodral så att du kan larma och kommunicera.
- Flytväst på dig är så självklart så det ska inte ens behöva stå här!
- Använd gärna färgglad mössa/keps, jacka så syns du för andra som är på sjön.
Du kan läsa mer om säkerhet på kanotguiden.com
Efter turen
- Torka ur kajakerna ordentligt med trasa (finns i en plastback i lilla boden, det kan vara bra att ta med i kajaken om du behöver torka ur den under färden), både på insidan och utsidan. Bär upp kajakerna till containern. Öppna gärna i förväg så kan kajaken läggas in utan att du behöver sätta ner den och den blir smutsig.
- Häng upp kapellet och flytvästen.
- Lås boden. Häng tillbaka bodnyckeln i containern.
- Lås containern. OBS! Testa så att det är ordentligt låst! Kolla så att hänglåset är fäst genom låsbygeln.
- Lägg nyckeln i nyckelskåpet, vrid om alla siffrorna till 0000 så att det är låst.
- Lägg gärna ut några fina bilder från turen på facebooksidan som inspiration :)
Om något går sönder
Det ligger i allas intresse att vi är rädda om kajakerna och utrustningen. Om något går sönder är det mycket viktigt att du meddelar det så att ledare vet om det när de planerar för aktiviteter. Maila katinkaingves@rocketmail.com och berätta vad som är trasigt eller saknas.
Skeddor som går sönder under säsongen kommer inte att lagas förrän efter säsongen. Alltså är det all anledning att vara rädd om skeddorna och förstås hela kajaken!
NJUT AV KAJAKPADDLINGEN OCH NATUREN!
Nu efter alla regler och förmaningar – så kom ut där och njut av paddlingen, naturen och att ha den lyxen att få vara där! Du kommer få många härliga stunder i Viggebyskärgården!
Ha det så fint i kajaken!
Reservation för felskrivningar.